Hypnos

Hypnos is de Griekse god van de slaap. Hypnotherapie maakt gebruik van een trance die vergelijkbaar is met de toestand van dromen. Bij klassieke hypnotherapie kwam de cliënt in een somnambulistische slaap. Op autoritaire wijze werden hem suggesties gegeven die hij na deze ‘slaap’ niet meer wist, maar die wel doorwerkten in het dagbewustzijn. Moderne hypnotherapie (na 1960 met Milton Erickson als grondlegger ontwikkeld) maakt gebruik van methoden en technieken, waarbij de cliënt bewust en alert blijft, ook tijdens ervaringen in trance.

De naam Hypnos refereert vooral aan het moment tijdens onze slaap vlak voor het wakker worden. Dit moment is het diepste trancemoment van de dag en is te vergelijken met de toestand van de therapeutische trance in hypnose. Het is het moment enkele minuten of seconden voordat je wakker wordt, een moment waarin je je even helder iets herinnert of waarin je iets weet voor de komende dag.

De god Hypnos is volgens de Griekse mythologie de tweelingbroer van de dood, Thanatos. Bij Academie Hypnos wordt naast trancewerk, pathologie en psychopathologie aandacht geschonken aan stervensbegeleiding, een proces waarin de stervende én de therapeut zich veelal van de meest existentiële momenten van het leven bewust worden.